Například lidé v Dačicích se vloni daleko více věnovali třídění odpadu. Jak přiblížil starosta města Karel Macků, radnice zaznamenala především meziroční pokles množství odpadu předaného občany do městského systému pro nakládání s komunálním odpadem. „A na druhé straně byl výrazný nárůst vytříděných směsných plastů, což je velice pozitivní. Za zmínění také stojí poměr množství odpadu tříděného a netříděného, který neustále roste. Například vloni už tvořil tříděný odpad 29 procent z celkového množství," zdůraznil starosta Karel Macků.

Další dobrou zprávou podle jeho slov je, že u poplatku za komunální odpad, který vloni v Dačicích činil 600 korun, se snížil i stav nedoplatků. To je podle starosty Karla Macků výsledek „lepšího" vybírání poplatků. „Více se tomu věnujeme, kdo nezaplatí, dostane první výzvu, druhou výzvu a případně mu hrozí pak i exekuce. A to si každý rozmyslí," naznačil.

Celkové příjmy města v oblasti odpadového hospodářství tak činily v roce 2015 5 075 019 korun a výdaje 5 618 269 korun. Což znamená, že město Dačice dotovalo oblast svého odpadového hospodářství částkou 543 250 korun.

Pro letošní rok zůstane pro obyvatele Dačic roční platba za odpad ve stejné výši, tedy 600 korun na hlavu a rok.

Hradečáci i letos zaplatí za popelnice za osobu pětistovku na rok. Podle mluvčí jindřichohradecké radnice Karolíny Průšové město ze svého rozpočtu vloni doplácelo na svoz a likvidaci komunálních odpadů na 2 700 610 korun. A tříděného odpadu byla téměř celá jedna třetina objemu. „Celková produkce odpadu byla vloni přes sedm tisíc tun. Z toho tříděný odpad, a to včetně toho ze sběrného dvora byl 2,2 tisíce tun. Podíl tříděného odpadu tedy vychází na 31,18 procenta," zdůraznila.

Také v Třeboni zůstává výše poplatku za svoz odpadu stejná, tedy 500 korun a děti do tří let neplatí nic. „Skutečné náklady jsou vyšší, město tedy rozdíl doplácí. V roce 2015 skutečné náklady tvořily částku 907 korun na poplatníka," zmínila tisková mluvčí Jitka Bednářová.
Za posledních pět let celková produkce odpadu v Třeboni klesá. „Za rok se loni svezlo na skládku 1 840 tun netříděného odpadu, což je o zhruba pět set tun méně než v roce 2011," informoval jednatel technických služeb Třeboň Vladimír Janíček s tím, že nejvíc se loni vytřídilo plastu, a to 83 tun.

Kolik kde platí:

Jindřichův Hradec 500 Kč
Třeboň 500 Kč
Dačice 600 Kč
České Velenice 550 Kč
Nový Včelnice  550 Kč
Kardašova Řečice  600 Kč
Suchdol nad Luž.  500 Kč
Studená  700 Kč
Stráž nad Než. 400 Kč








Lenka Novotná, Petra Lejtnarová