Obyvatelé Kunžacka se již brzy dočkají okamžiku, kdy záchranka bude vyjíždět na pomoc pacientům přímo z Kunžaku. Jihočeská záchranná služba začala s budováním pátého výjezdního místa záchranky na Jindřichohradecku již vloni.

„Objekt je již postaven a v únoru by měl být zahájen provoz," uvedla včera mluvčí jihočeské záchrankyPetra Kafková. Podle dostupných informací by zde měla působit posádka sanitního vozu bez lékaře.

Jak uvedl starosta KunžakuVladimír Šamal,završilo se tak nejméně patnáctileté úsilí, aby v obci záchranka byla. „Rozhodně vítám, že již brzy bude otevřena. Usilovali jsme o to opravdu mnoho let," říká Vladimír Šamal. Doplňuje, že Kunžak je strategickým místem, protože leží uprostřed trasy Jindřichův Hradec Dačice a tím by měla být pomoc pro pacienty v ohrožení života rychlejší.

Také dětská lékařkaAnna Spurná, která má ordinaci jak v Kunžaku, tak i nedalekém Strmilově, nové výjezdní místo záchranky vítá.

„Je to dobrá věc. V každém případě se výrazně zkrátí dojezdové časy a v nemocnici bude pacient o polovinu času dřív, než když pro něj jela sanita z Hradce, tedy tak za deset až patnáct minut. Výhodné to bude rovněž pro obyvatele Dačic a lidi z okolních obcí," míní Anna Spurná.

Podle jejích slov ani nebude vadit, když zde bude jen posádka sanitního vozu bez lékaře. Zdravotníci poskytnou první pomoc a v případě nutnosti lékař přijede. Takto už řadu let funguje i výjezdní místo záchranky v Suchdole nad Lužnicí.

Na Jindřichohradecku má oblastní středisko Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje zatím čtyři výjezdová místa. Z toho v Jindřichově Hradci, v Třeboni a Dačicích je záchranka s lékařem, v Suchdole nad Lužnicí k pacientovi v ohrožení vyjíždí posádka školených zdravotníků a v případě nutnosti je lékař povolán. V Kunžaku by mělo být od února rovněž výjezdní místo záchranky bez lékaře.Záchranáři na Jindřichohradecku vyjíždějí ročně k více než sedmi tisícům zásahů.

Celý region patří k největším v republice, ale s nižší hustotou obyvatel, a to zejména kvůli příhraničním oblastem.

výjezdy záchranky

Jindřichův Hradec:

3x posádka rychlé zdravotnické pomoci na denní směně + 1x rendez vous s lékařem

2x rychlé zdravotnické pomoci na noční směně + 1x rendez vous s lékařem

Třeboň:

- 1x posádka rychlé lékařské pomoci na denní i noční směně

Dačice:

- 1x posádka rychlé lékařské pomoci a 1x rychlé zdravotnické pomoci na denní a 1x posádka rychlé lékařské pomoci na noční směně

Suchdol nad Lužnicí:

1x posádka rychlé zdravotnické pomoci na denní i noční směně