„Povedlo se to díky získané dotaci, podpoře obce a pomoci rodičů. Pracovníci firmy si místa nejprve připravili tak, aby vše odpovídalo bezpečnostním předpisům, vyhloubili místa na osazení a za dva dny všechno postavili. Jeden náš bývalý tatínek, Roman Spáčil, ještě prořezal na třešních suché větve, které jsme pak s dětmi uklidily,“ vysvětlila vedoucí učitelka mateřské školy Marie Šlechtová.

Podle jejích slov zbylo na ni a na rodiče, aby prostory doupravili. „Vyklopili nám tady náklaďák kamínků a museli jsme si ho sami navozit pod houpačky a na ostatní místa. Vymysleli jsme akci Mami, tati pomůžeme, kotouč spolu dovezeme. Jenže děti měli v tu dobu právě neštovice, takže jich bylo málo. Ale zvládli jsme to za dvě odpoledne,“ usmívala se Marie Šlechtová.

Za nový vzhled prostranství na hraní u školky je rád i starosta obce Jan Boček. Obci se díky Markétě Blažkové, která ve spolupráci s ředitelkou školy Ivetou Marušákovou projekt připravila, podařilo získat dotaci. Z nového vybavení zahrady školky mám samozřejmě radost. Škola a školka je díky vedení školy na velmi dobré úrovni,“ konstatoval Jan Boček.

Úpravy zahrady připravují podle autorky projektu Markéty Blažkové po etapách. „První etapou bylo vloni dětské dopravní hřiště a na příští rok chystáme projekt na velkou herní sestavu, kde budou dvě věže a klouzačka, provazové sítě a další,“ uvedla Markéta Blažková. Celkové náklady byly podle jejích slov kolem 185 tisíc korun, přičemž dotace od ministerstva pro místní rozvoj z programu obnovy venkova byly ve výši 60 procent celkových nákladů a 40 procent hradila obec.

„Všechno se nám líbí,“ překřikovaly se děti. Rozdělily se ale na dvě větší skupinky. Jedna si vybrala pohyblivý chodník a druhá houpačku nazvanou hnízdo. Uhnízdilo se jich na ní doslova hned několik, Vanda, Adámek, Alenka, Eliška, Rudík a Lenička, a nechtělo se jim ani slézt. „Líbí se mi to, protože tu nemusíme nic dělat, jenom se můžeme houpat,“ řekla Eliška. Vandička k tomu dodala: „Taky se mi líbí, že se tu jen sedí a houpe se. Je to pohodlné a provazy mi masírují nohy.“

Kristýnce se nejvíc líbí chodník, protože na něm může chodit bosa. „Mně se nejvíc líbí chodník, protože se na něm chodí po nohách a je to strašně dobrý,“ svěřila se Adélka. Adámek si chodník oblíbil, protože po něm umí chodit. Nadšení neskrývaly ani učitelky. „Jsem nadšená ze všeho, třeba z houpačky přezdívané hnízdo, kterou budou starší děti hodně využívat. Byly tu zatím jen houpačky pro menší děti. Pohyblivý chodník je pro mě úplně nová věc, líbí se mi moc. Když se to líbí dětem, jsem nadšená i já,“ podělila se o dojmy učitelka Iveta Prokýšková.

Zblízka si nové vybavení zahrady školky mohou prohlédnout zájemci v neděli u příležitosti slavnostního setkání místních rodáků.