Dostali hlášku, že na ochozu vyhlídkové věže kostela sv. Jakuba zkolaboval návštěvník. Na místo přijíždí čtyřčlenný výjezdový tým hasičů. Velitel zásahu Milan Zaunmüller po vyhodnocení situace povolává do akce další kolegy.

PO ÚZKÝCH SCHODECH
Pět minut před půl devátou ráno tak ke kostelu přijíždí devítičlenný tým hasičů – lezců pod vedením Milana Roučky a všichni stoupají po úzkém točitém schodišti do věže kostela sv. Jakuba. Pacienta na ochozu věže umisťují do přepravního vaku a snášejí z třiapadesát metrů vysoké věže před vchod, kde už čeká sanita se záchranáři. K místu zásahu přijíždí jak Policie ČR, tak strážníci městské policie, kteří zavírají dopravu na prachatickém Velkém náměstí. Do čtyřiceti minut od ohlášení je akce zase u konce. Naštěstí šlo jen o zásah cvičný.

ZVENČÍ, ZE ŽEBŘÍKU
Cvičný zásah na nejvyšší budově v Prachaticích tak jen potvrdil, že hasiči jsou připraveni na jakýkoliv zásah. Ke snesení pacienta z věže kostela by bylo v případě krizové situace možné využít také speciální výškovou techniku, kterou velitel zásahu povolal z Českých Budějovic. „Vysouvací žebřík disponuje třiapadesáti metry. My jsme si při cvičení utvrdili čas dojezdu, který je z Českých Budějovic zhruba tři čtvrtě hodiny. Zjistili prostorové možnosti Kostelního náměstí a zároveň se vyškolili v ovládání speciální výškové techniky,“ vysvětlil hasič Jan Šertler.

Ilustrační foto.
Pro medvěda není azyl řešením