Františku Dedkovi ze Soběslavi se splnilo to, po čem sní snad každý. V úterý večer si vyšel s kamarádem na vycházku městem, a domů se vrátil s pokladem.
„Šli jsme se podívat do míst, kde se staví na potoce jez a najednou kouknu na zem a vidím dva zelené plíšky. Když jsem je zdvihl a oškrábl, zjistil jsem, že jde o nějaké peníze. Rozhlídl jsem se a objevil celé hnízdo,“ neskrýval ani včera, kdy už bylo 2,5 kilogramu stříbrných mincí v péči táborských archeologů, radost ze svého nálezu.
František Dedek si se svým pokladem prožil celou noc, ale hned ráno nález poctivě nahlásil. Teď ho dle zákona o státní památkové péči čeká odměna za nálezné.
„Jde o mince velké i drobné ražby a s velkou pravděpodobností o stříbrné, u nichž se datace pohybuje kolem začátku sedmnáctého století, zatím jsme mezi nimi nenašli mladší než z roku 1620. Podle toho, co lze na první pohled poznat, jde o české i zahraniční ražby a velmi cenný depot, odhaduji kolem tisícovky kusů,“ zhodnotil ještě na místě nálezu šéf táborských archeologů Rudolf Krajíc.
Podle místa nálezu, charakteru uložení mincí, byly uloženy volně v hlíně na předpolí města, což údajně dává tušit dramatické okolnosti, v nalezeném množství, dle struktury mincí a z uvedeného období, odborník pracovně usuzuje, že mají co do činění s dobou na počátku třicetileté války, kdy byla celá Evropa ve značném pohybu lidí.
„Nejen pro Soběslav a okolí, ale obecně jde o nález nesmírně zajímavý a historicky hodnotný. Podobný v našem regionu z tohoto období nemáme, všechny ostatní máme časově starší, tedy z doby mezi husitským obdobím a počátkem šestnáctého století,“ doplnil Krajíc.
Mince jsou podle něj pochopitelně hodnotné i z pohledu numizmatiků.
Archeologům tímto práce u budoucího jezu na Černovickém potoce nekončí. Ještě včera se pustili do bližšího prozkoumávání okolí jámy, na jejíž jedné straně již měli označeno několik dalších možných nalezišť. Za bádáním se však rozjedou i do Českých Budějovic.
„Než pan Dedek tyto mince našel, tak nám už jedna tatra s nákladem hlíny odjela na skládku do Českých Budějovic, takže mi ji musíme celou přehrabat,“ naznačil nelehký úkol vědeckých pracovníků.
Na odhalení svědectví, které s sebou mince přinesly, si bude muset veřejnost počkat zhruba tři týdny. Již nyní jsou ale archeologové připraveni na výzkum lokality, kde se bude v rámci dálnice přemosťovat rybník Koberný.