Ceny potravin stoupají. Menší prodejny sázejí na kvalitu a stálé zákazníky.

„Ceny se zvýšily všude, takže zákazníkům nic jiného nezbyde. Bez pečiva se většinou nikdo neobejde,“ přiznala vedoucí prodejny s pekárenskými výrobky v Jindřichově Hradci Jiřina Štěpánová.
Nejcitelnější je zdražení chleba. Zatímco na konci loňského roku stál 24 korun, teď je to 30 korun.

Menší pekařské prodejny sázejí na kvalitu a na stálé zákazníky. ,,Pečivo tady mi chutná, a tak na cenu nekoukám. Raději si koupím dobré koláčky a ušetřím někde jinde,“ prozradila jedna ze zákaznic pekárny, která jen za jeden nákup pečiva zaplatila 88 korun. ,,U některých výrobků se cena zvedla jen nepatrně. Ale například plněná kobliha teď stojí 13, 50 korun, a to stávala 10 korun,“ upozornila Štěpánová. Cenu si určují výrobci a distributoři, a tak se jednotlivé prodejny musí jejich diktátu podřídit.

,,Zákazníci si na zvýšení cen stěžují i přímo v obchodě. Ceny ale rostou průběžně pořád, a tak tomu většina lidí ani nevěnuje pozornost,“ vysvětlila vedoucí prodejny s potravinami ve Strmilově Miroslava Kocveldová. Podle ní se teď lidé více zajímají o zboží v akci.
,,Zákazníci na každou akční věc reagují poměrně silně. Téměř každý raději sáhne po zlevněném zboží,“ dodala Kocveldová.

Eliška Bučinová