Ani ona se ale nevyhne administrativním záležitostem, jakými jsou určení místa trvalého pobytu nebo registrace u zdravotní pojišťovny.

Jak vysvětlil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý, děti z babyboxů se ve chvíli nalezení stávají účastníky veřejného zdravotního pojištění. „Pojistné za ně platí stát, stejně jako za každé nezaopatřené dítě,“ objasnil. U které zdravotní pojišťovny dítě bude, záleží na tom, ke které jej po nalezení nahlásí oprávněná osoba.

V Jindřichově Hradci je v provozu nový moderní babybox.
V hradeckém babyboxu našli zdravou holčičku

Děti z babyboxů se tak nemusí stát klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale kterékoli jiné. Pokud ale žádná pojišťovna oprávněným pracovníkem vybrána nebude, bude se podle Oldřicha Tichého vše řídit ustanovením zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně a ta dítě převezme.

Vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí jindřichohradeckého městského úřadu Marcela Longinová doplnila, že o určení jména, příjmení a předpokládaného data narození nalezeného miminka rozhoduje okresní soud. „Do doby, než je dítěti jmenován poručník, vykonává funkci poručníka orgán sociálně-právní ochrany dětí a může dítě zastupovat jen v běžných záležitostech,“ doplnila.

Zachráněná Adélka
Babybox v Jindřichově Hradci ochránil miminko