Přestože zákon od letošního roku umožnil městům a obcím zvednout sazbu za svoz a likvidaci komunálního odpadu až na tisíc korun, většina míst na Jindřichohradecku se bude snažit zachovat i pro příští rok dosavadní ceny.

Od roku 2010 neměnili výši poplatku v Lužnici, kde i pro příští období počítají s částkou 500 korun na osobu. „Chtěli bychom tuto cenu držet i do budoucna. Vycházíme i ze smlouvy s naším provozovatelem svozu a likvidace odpadu, takže pokud se nějak dramaticky nezvednou ceny pohonných hmot, zdražovat nebudeme," předeslala starostka LužniceMiroslava Kolouchová.

O stejnou cenu jako doposud budou usilovat také v Třeboni, kde se výše poplatku nemění dokonce již od roku 2008. Podle informací tiskové mluvčí městaJitky Bednářovése rada města bude záležitostí teprve zabývat, nicméně vedení města bude navrhovat, aby cena za odpad zůstala stejná jako letos. „Pokud tento návrh radní schválí, na letošním posledním jednání v prosinci bude předložen ke schválení zastupitelům a lidé by i nadále platili 500 korun," dodala.

To ve Stráži nad Nežárkou navyšovali platby za odpad právě od letošního roku. I tady však dlouho platili stejnou částku. Do loňska to bylo dvě stě korun pro trvale žijící občany, letos si lidé stokorunu připlatili. „Protože jsme sazbu měnili loni, letos se k podobnému kroku nechystáme," uvedla strážská starostkaVěra Tomšová.

Lukáš Vyhnálek, který s rodinou žije v Číměři, je s tamní výší poplatku spokojený. „Platíme 50 korun měsíčně za celou rodinu. Je to pro všechny výhodné. Většina lidí z obce třídí odpad, takže na Fedrpuš jede jen popel ze dřeva, a to myslím od spousty lidí," vyzdvihuje.

Jedním z měst na Jindřichohradecku, které nechce zatížit peněženky svých občanů, je i Kardašova Řečice. „Už jsme o tom mluvili v radě a určitě chceme zachovat poplatky na stejné úrovni, jako byly v v minulých letech," ubezpečil řečický starostaPetr Nekut.

Více letos za likvidaci odpadu nezaplatí ani obyvatelé Studené, jak tvrdí starosta obceVítězslav Němec. „My už jsme zdražovali vloni a letos to určitě nechystáme, i když náklady neustále stoupají. Půjde to na vrub obce," podotkl studenský starosta.

Petra Jouzová, Milan Soldán