Exploze, která v sobotu krátce po deváté hodině ranní otřásla českovelenickým Sídlištěm U Nádraží, a při níž zemřel dvaačtyřicetiletý cizinec, byla s největší pravděpodobností sebevraždou. „Podle dosud zjištěných informací se dá usuzovat, že muž, který při výbuchu zahynul, chtěl takto spáchat sebevraždu," potvrdila tisková mluvčí jihočeské policie Štěpánka Uhlířová.

Po celý den byli na místě policisté. „Na místo výbuchu byli kromě policistů z Jindřichova Hradce a Českých Budějovic přivoláni i technici z Prahy," uvedla dále policejní mluvčí.

Zatím není jasné, jakým způsobem k výbuchu došlo a co přesně tak silnou explozi způsobilo. Úkolem kriminalistických expertů, kteří až do sobotních večerních hodin na českovelenickém sídlišti prováděli ohledání místa činu, tak bude především určení látky, která výbuch vyvolala.„Konkrétní látka by měla být identifikována na základě odborných expertíz na místě zajištěných vzorků. Expertízy budou provedeny během několika následujících dnů a o jejich výsledcích budeme následně informovat," objasnila další postup Štěpánka Uhlířová.

Smrt kvůli ženě?

Přivolaní pyrotechnici na místě také zjišťovali, zda se v blízkosti nenachází nějaké další výbušné zařízení, protože cizinec se odpálil přímo před vchodem do jednoho z panelových domů, a bylo tak třeba vyloučit možné nebezpečí. Nic takového ale nalezeno nebylo.

Předmětem dalšího šetření také bude zjištění důvodu, proč vlastně muž cizí státní příslušnosti zemřel.

„Zatím se podařilo zjistit pouze to, že se jednalo o občana Rakouska, ročník 1970. Z dosavadního vyšetřování zatím vyplývá, že se skutečně mohlo jednat o sebevražedné jednání," objasnila další skutečnosti policejní mluvčí.

Podle některých obyvatel Sídliště U Nádraží by smrt příslušníka rakouské národnosti mohla mít souvislost s jednou z žen bydlících právě v domě, před jehož vchodem se cizinec rozhodl skoncovat se svým životem.

„Říká se tady, že sem přijel za nějakou ženou, snad by to měla být dokonce prostitutka, takže by to s ní asi mohlo souviset. Měl prý také na místě nechat i nějaký dopis a našlo se tady na parkovišti snad také jeho auto," řekl jeden z obyvatel českovelenického sídliště, který si ale nepřál, aby jeho jméno bylo s tímto případem spojováno.

Slyšeli dutou ránu

„Stalo se to 200 metrů od mého bytu. Byli jsme doma, všude ještě ticho a najednou se ozvala taková dutá rána. Původně jsem si myslel, že se tady musela srazit auta kvůli tomu, jaké bylo počasí," popsal svědek sobotní tragickou událost.

„Hned potom vyjeli místní hasiči, vidím přímo na jejich zbrojnici, takže vím, jak rychle to po výbuchu následovalo. Policisté se tady potom pohybovali až do večera," pokračoval muž a dodal, že to muselo být opravdu hrozné.

„Podle toho, co říkal známý, který místo výbuchu přímo viděl, měl ten mrtvý hlavu asi deset metrů od těla. Hodně se tady o tom teď mezi lidmi mluví a každý spekuluje," uzavřel muž.

Přestože byla exploze natolik silná, že tělo cizince rozmetala do okruhu několika desítek metrů, nikdo další naštěstí zraněn nebyl.

„Nedošlo ani k žádným škodám na majetku," doplnila k tragické události jihočeská policejní tisková mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Petra Jouzová