Nebyla to obyčejná jízda párou. Děti, které měly na vysvědčení vyznamenání, mohly jet zdarma. Využili toho i sourozenci Kopřivovi z Jindřichova Hradce. Přiznali, že za vysvědčení občas nějaký dárek dostávají, záleží na výsledcích.

Dříve platíval slogan, že za dobré vysvědčení školáci dostávali knihu. To už je ale asi pryč. Dana Šanderová z Horní Pěny říká, že za vysvědčení odměňuje spíš nějakou drobností, třeba sladkostí, čokoládou a podobně. „Taky se řídíme tím, když je vysvědčení hezké a nebo si to ještě před koncem dokáže vylepšit a snaží se. To oceníme," potvrdil slova Dany Šanderové její partner Pavel Oravec. Přišli se podívat na odjezd parního vlaku, ale o akci za vyznamenání jízda zdarma, bohužel, nevěděli.


To, že se kniha za vysvědčení v dnešní době už moc nenosí, potvrdila také ředitelka třeboňské knihovny, kde je i malé knihkupectví, Vlasta Petrová.

„Když se ohlédnu několik let zpět do června a na začátek letních prázdnin, tak je pravdou, že rodiče už tolik dětem za odměnu za hezké vysvědčení knihy nekupují. A v pololetí to bylo vždycky méně, víc se prodávalo na konci školního roku," zmínila Vlasta Petrová.