Největším nešvarem je nedodržování osobní a provozní hygieny prodejců.


„Kontrolujeme především správný způsob prodeje a skladování zmrzliny a kornoutků, dodržování osobní a provozní hygieny, potřebné doklady a zavedení standardů HACCP včetně kontrol teplot a dodržování teplotního řetězce u výrobců i prodejců,“ říká vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Dagmar Smitková.

Nejčastěji zjišťují hygienici nedostatky především v osobní a provozní hygieně. „Nejčastějším nešvarem prodejců je i letos nepoužívání ubrousků nebo hygienických rukavic při manipulaci se zmrzlinovými kornoutky. Stále nacházíme případy prodejních míst nedostatečně vybavených funkčním zařízením na mytí rukou, problém je i v doplňování vyprázdněných a nevymytých zásobníků na zmrzlinu,“ řekl František Kotrba z krajské hygieny.

Na Jindřichohradecku udělili pracovníci hygienické stanice dvě pokuty, každou ve výši tisíc korun. O něco hůře dopadl prodejce zmrzliny na Prachaticku. Ten zaplatil 6000 korun a dalších deset tisíc ještě ve správním řízení.

Kromě správného způsobu prodeje a skladování či mikrobiologických rozborů sledují hygienici i barviva přidávaná do zmrzliny. Ta mohou být zdrojem alergií a dalších zdravotních potíží. „Řešili jsme jeden podnět na prodej přibarvované zmrzliny, kontrola však jeho opodstatnění nepotvrdila,“ uzavírá Smitková.

Podle ní dnes nová výrobní a prodejní technologie přípravy umožňuje vyrábět zdravotně nezávadnou zmrzlinu, podmínkou je samozřejmě dodržovaní správné hygienické praxe ze strany personálu.