V roce 1997 se zúčastnila veřejné soutěže na privatizaci tohoto státního podniku společnost Lavana a zvítězila s tím, že za lázně zaplatí 310 milionů korun. Fond národního majetku Lavanu písemně o vítězství vyrozuměl. Rozhodnutím Tošovského vlády ale o několik měsíců později byla Aurora bezúplatně převedená na město Třeboň. Společnost Lavana se začala soudně domáhat svých práv, respektive náhrady škody, která společnosti neuskutečněním privatizace vznikla. Původně požadovala na dnes již zrušeném Fondu národního majetku 613 milionů korun, ale nakonec byla ve hře suma 156 milionů. Žalobu proti fondu zamítl v roce 2005 Městský soud v Praze. Dospěl tehdy k závěru, že vítězství Lavany v soutěži bylo zrušeno oprávněně. Firma prý nepředložila řádné doklady o finančním krytí doplatku kupní ceny. Verdikt potvrdil Vrchní soud v Praze a dovolání odmítl Nejvyšší soud.

Tuto zprávu vítá starosta Třeboně Jiří Houdek, neboť i verdiktem nejvyšší instance je potvrzeno, že rozhodnutí tehdejší ministryně zdravotnictví o převodu lázní na město bylo správné. „V té době jsme jako město měli několikaletou zkušenost s Lázněmi Berta, které jsme provozovali již od roku 1992 a prokázalo se, že město může být dobrým provozovatelem. Může tím i ovlivnit celou řadu aktivit směřujících k rozvoji města," říká Jiří Houdek.

Doplňuje, že právě rozvoj lázní a zpětné vracení výnosů do dalšího rozvoje lázní je největším efektem toho, že je město jejich vlastníkem. „A největší obava byla, že by výnosy soukromých lázní proudily do jiných aktivit," dodal třeboňský starosta.

Podle manažerky společnosti Lavana Libuše Kotilové to není tak úplně normální kauza. „Nejdříve musíme prostudovat odůvodnění a poradit se o dalších krocích s právníky. Faktem je, že kdybychom tehdy získali v privatizaci Auroru, tak dnes už bychom měli splacený úvěr a také by stály třetí lázně. Obě kauzy byly spojené, neboť zisk z Aurory by pomohl investici do dalších lázní," reagovala Libuše Kotilová. Společnost Lavana totiž měla mimo jiné záměr vybudovat nový lázeňský komplex, který zabrzdily administrativní potíže a chybějící zdroje.