„Okamžitě jsme proto uskutečnili v sobotu večer a v noci na neděli výjezdní šetření na místě a přijali příslušná protiepidemická opatření,“ uvedl mluvčí krajské hygienické stanice František Kotrba.

Pokračoval v tom smyslu, že akutní potíže zvracení a průjmy, ale bez teplot, uvádělo asi třicet pacientů. „Tři z nich byli podle našich informací hospitalizováni na infekčním oddělení Nemocnice České Budějovice,“ pokračoval Kotrba.

Hygienici na místě provedli vyšetření personálu kuchyně včetně odběru biologických vzorků, odebrali vzorky z provozu kuchyně a vzorky několika druhů potravin.

„Ty jsou v současné době předmětem laboratorního vyšetření. Podle prvních neoficiálních informací z mikrobiologických laboratoří by mohla být cestou přenosu vaječná pomazánka, podávaná k snídani. V ní byl podle předběžných informací laboratoře českobudějovického zdravotního ústavu prokázán Staphylococcus aureus,“ říká vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.

„Pacienti zůstali v objektu lázní v izolaci, potíže u nich v průběhu víkendu odezněly a jejich zdravotní stav se zlepšil,“ doplnil Kotrba.

Podle prokuristy Bertiných lázní Martina Blažka se již situace uklidnila. "V neděli večer již lidem zdravotní problémy odeznívaly," uvedl v úterý.
Lázeňské hosty mrzí, že je vedení lázní dostatečně o problémech hned o víkendu neinformovalo.
Více informací najdete ve středečním tištěnémvydání Jindřichohradeckého deníku.