Úderem 14. hodiny začalo v pátek finále senátních voleb v okrsku číslo 14, který zahrnuje pás měst a obcí od Českých Budějovic po Třeboň. Z prvního kola postoupili Ladislav Faktor a Jiří Šesták.

Hlasovací lístky nebudou distribuovány do poštovních schránek, jak upozorňuje tisková mluvčí magistrátu Jitka Welzlová, ale voliči je obdrží přímo ve volebních místnostech. Pro druhé kolo voleb do senátu bylo v Českých Budějovicích vydáno 60 voličských průkazů. V prvním kole to na magistrátu bylo 53 průkazů.

Do senátu se na Českobudějovicku volí v oblasti, kterou vymezují na západě České Budějovice, na severu třeba Bečice nebo Čeňkov u Bechyně či Bošilec a Ševětín. Na východě jsou to kromě města Třeboně například obce Klec, Ponědraž, Majdalena a na jihu pak třeba Petříkov, Hvozdec či Hlincová Hora. Celkem se jedná 192 volebních okrsků.

Zaregistrovaných voličů je téměř 114 000. V prvním kole byla účast 40,43 % a hlasující odevzdali 43 643 platných hlasů. Neplatných hlasů byly v prvním kole senátorských voleb necelé dva tisíce.