Na Jindřichohradecku přibyly hned tři záchranářské vozy. Mohou vézt i dva pacienty najednou

Její velkou předností je i to, že může převézt dva pacienty najednou. „Nové vozidlo je prostornější. Vejde se sem jeden pacient na lehátku a druhý může sedět. Je to výhodné například u dopravních nehod,“ vysvětlil primář Oblastního střediska Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje v Jindřichově Hradci Miroslav Vlasák.

Nová sanita nahradí nejstarší vozidlo vozového parku. Celkem jsou v Jindřichově Hradci k dispozici tři sanity. Většina vybavení vozu je zcela nová. Navíc vozidlo disponuje i silnějším motorem. Za značnou výhodu považují zdravotníci nosnost lehátka do 250 kilogramů. „Novinkou je i označení sanity žlutozelenými čtverci. Stejnými vozy se vybavují sanity všech záchranek,“ upřesnil Vlasák.
„To je fajn, že máme novou záchranku, jen doufám, že ji nebudu potřebovat,“ směje se Alena Krejčová z Jindřichohradecka.
Vloni vyjeli záchranáři z Jindřichova Hradce k více než 2800 případů. Podle primáře je toto číslo podobné jako v roce 2006. Celkově ale upozorňuje na nárůst zásahů. Ubývá totiž situací, kdy lidé přivezou pacienta sami.

I v Třeboni dostali od kraje nové vozidlo. To však na svoji premiéru čeká. Vyjede tak za pacienty pravděpodobně až 1. března. Vyplývá to z informací třeboňských záchranářů.

Zato v Dačicích už s vozidlem jezdí zhruba měsíc a zatím si je lékaři chválí. „Rozhodně je prostornější, což je lepší jak pro nás, tak pro pacienty. V létě určitě využijeme klimatizaci,“ říká vedoucí lékařka dačické záchranky Ladislava Fabešová.
Kromě tragických situací zažívají zdravotníci i usměvavější příběhy. Nejkurióznější výjezd zažili jindřichohradečtí lékaři, když si je zavolal muž, který dispečerce řekl, že se dusí. Po příjezdu šel záchranářům naproti s tím, že mu v krku uvízl vlas.