Jak vysvětlila organizátorka Světlana Kostková, Světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci vyhlásila Mezinárodní organizace práce jako vzpomínku na ty, kteří zahynuli nebo byli zraněni při výkonu práce.

Každý rok zemře při práci kvůli nějaké chybě přibližně šest tisíc lidí. Obětem pracovních úrazů a nemocí z povolání a lidem zraněným při práci je tradičně věnován mezinárodní vzpomínkový den již od roku 2003. Prostřednictvím sociálního dialogu a tripartity zdůrazňuje Mezinárodní organizace práce prevenci pracovních úrazů a poškození zdraví. Dodala, že tato akce se uskutečnila v rámci grantového projektu Zvýšení kvality vzdělávání v ZŠ Nová Bystřice podpořeného z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a spolufinancovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Žáci 6. tříd odjeli do Houbového Parku (Ráje Skřítků a Muzea Fosilií) v Roseči. "Původní plán, sběr šišek v lese, pomoc v parku, nám bohužel kvůli nepřízni počasí nevyšel. Děti si zahrály hru Hledání pokladů, nabarvily magnetky, prohlédly si Muzeum Fosilií. Nakonec si opekly špekáčky," popsala.

Sedmáci zase navštívili firmu hand-made service v Nové Bystřici. Nejdříve si prohlédli celou firmu. "Zaujaly je stroje na vyřezávání a lisování a některé výrobky, například krabice od čokolád. Největším zážitkem pro všechny byla ale výroba vlastní lupy jako záložky na čtení do knihy," vyzdvihla Světlana Kostková. Třída 8. A byla rozdělena na chlapce a dívky.

Žáci z Nové Bystřice v rámci Dne zdraví navštívili několik firem, kde na ně čekaly praktické ukázky i cvičení.Zdroj: Světlana Kostková

Chlapci navštívili Zastřešní bazénů Poolor, kde si prakticky vyzkoušeli nátěr konstrukce, vyčistění a obalení polykarbonátu, jeho seskládání, polepení a připravení na odvoz. Dívky navštívily společnost Maternia – VašeČočky.cz, kde se nejdříve seznámily s historií kontaktních čoček. Potom si prakticky vyzkoušely vyřízení objednávky od počátečního vyhledání objednávky v počítači až po konečné zabalení a připravení k odeslání.

"Také se dozvěděly, že kontaktní čočky nejsou žádná levná záležitost, proto lidé, kteří je používají, musí o ně dobře pečovat," upozornila s tím, že obě dvě skupiny byly na svých pracovištích spokojeny a v budoucnu by tam někteří chtěli pracovat alespoň jako brigádníci.

Kardašovořečičtí dobrovolníci při úklidu přírody.
Dobrovolníci zbavili přírodu víc než šesti tun odpadu

Třída 8. B navštívila sběrný dvůr Technických služeb v Nové Bystřici, kde si žáci nejdříve teoreticky ujasnili, k čemu jednotlivé kontejnery slouží, a teprve potom už sami pomáhali s tříděním odpadů. "Naši vycházející žáci strávili svůj poslední projektový den v Jindřichově Hradci, kde navštívili Raw gym hard sport style, kde nejdříve viděli ukázka gymu, cvičení s lodními lany, posilovací cvičení s kettlebelly na posílení celého těla. Potom si děvčata vyzkoušela trénink s instruktorkou na TRX, chlapci cvičili na malém WODu s vlastní vahou. Naučili se nové druhy kliků, správné protahovací cviky. Zároveň si prohloubili své znalosti o zdravém životním stylu, výživě a doplňcích.

"Návštěva posilovny v některých jedincích vzbudila touhu na pravidelné cvičení i přesto, že předtím o cvičení vůbec nejevili zájem," zmínila Světlana Kostková. "Závěrem se dá říci, že všechna stanoviště byla žáky hodnocena kladně, ať už se více či méně zapojili prakticky do pracovního procesu, budou si i nadále pamatovat, že ochrana zdraví při jakékoli práci je velice důležitá," uzavřela.