Veškerá agenda se včera přestěhovala na dočasné útočiště, které nalezla v domě číslo 671 v Polákově ulici. Proč k velkému přesunu, jež si vyžádal včerejší úplné uzavření úřadu, došlo, vysvětlil řečický starostaPetr Nekut.

„Hlavní důvod je ten, že se konečně pomalu rozbíhá rekonstrukce naší radnice, o níž se v minulých letech tolik diskutovalo. Právě končí výběrové řízení a co nevidět začnou práce, takže jsme se na to museli připravit," objasnil Petr Nekut.

O tom, co s nevyhovující budovou radnice, se v Řečici diskutovalo zhruba tři roky. Ve hře byla dokonce i varianta její demolice a výstavby zcela nového objektu. Město však nakonec dalo přednost celkové rekonstrukci a z několika architektonických studií vybralo tu, která co možná nejvíce splňuje nároky na užitnost a zároveň koresponduje s koloritem městečka. Po dobu prací však nebude možné budovu normálně užívat.

„Knihovna, která se tam rovněž nachází, se přestěhovala již dříve a nyní to čekalo samotný úřad. Snažili jsme se to udělat tak, aby stěhování nijak nenarušilo provoz a mnoho věcí jsme přestěhovali, i když úřad normálně fungoval. Zavřeno tak bylo pouze jeden den, kdy bylo nutné převézt výpočetní techniku a ostatní podobné věci. Dnes už ale zase normálně úřadujeme," konstatoval Petr Nekut.

Na provizorní azyl si jak úředníci, tak i občané budou muset přivyknout, protože podle starostových slov se rozhodně nejedná o záležitost několika týdnů.

„Předpokládaná doba rekonstrukce je asi rok a půl a po celou tu dobu bude úřad v těch prozatímních prostorách. Ty jsou sice o něco menší, ale přesto pojedeme v plném režimu bez nějakých omezení. Jsem přesvědčený, že služby budeme poskytovat v takovém rozsahu, na jaký jsou lidé zvyklí. Navíc je to jen asi padesát metrů od radnice, takže věřím, že nikdo nebude mít problémy úřad najít," poznamenal starosta.