Hospodským na Jindřichohradecku se líbí spíš oddělený prostor pro nekuřáky

Převaha kuřáků

,,S oddělením kuřáků bych souhlasil, ale úplně nekuřácké hospody by v našich podmínkách asi nebyly nejlepším řešením,“ přiznal Zdeněk Kasper z Jindřichohradeckého Dada Clubu. Kasper by zadní dobře větratelnou část hospody nechal kuřáckou a přední nekuřáckou.
„V naší hospodě bývá na devět kuřáků tak jeden nekuřák, takže se s požadavkem nekuřáckých prostor v podstatě nesetkávám,“ dodal Kasper.

Jsou napřed

V Restauraci u Pelikána v Lásenici mají oddělené prostory už teď. ,,Naprostá většina hostů sedává v kuřácké části. Kdyby se nemohlo kouřit vůbec, znamenalo by to určitě méně lidí a pak by se vidělo, jestli se hospoda uživí i nadále,“ řekla majitelka restaurace Milena Pelikánová.

Oběd bez kouře

Tažení proti tabáku je celosvětovým trendem. Zákaz kouření v restauracích mají v Irsku, Norsku nebo ve Skotsku. Pro nekuřácké hospody hovoří i to, že v Čechách ročně zemře asi dva tisíce lidí kvůli pasivnímu kouření. Zákonodárci zatím ale takový zákon neodhlasovali.
„V jídelně se nesmí kouřit v době obědů. Ve výčepu to omezeno není,“ vysvětlil vedoucí Hotelu Dyje v Dačicích Richard Palas. Podle něj se v poslední době často setkává s tím, že se na soukromých oslavách v pronajatém salonku nekouří.
„Prostory Pizzerie rozdělit nemůžeme, takže bychom přistoupili na řešení naprosto nekuřácké restaurace. Hostů by nejspíš trochu ubylo, ale lidé se k nám chodí hlavně najíst,“ řekl vedoucí jindřichohradecké pizzerie Padrino Pavel Mičuda.

Zákaz v poledne

Celkově platí, že v restauracích je nekuřáctví menší problém než v hospodách a pivnicích. ,,Máme zákaz kouření přes obědy a salonek, kde se nekouří vůbec. Přesto většina hostů sedává v kuřácké části,“ vysvětlil vedoucí Hostince u Nekutů v Kardašově Řečici Karel Nekut. Podle něj by se hosté v případě uzákonění nekuřáckých hospod museli prostě přizpůsobit.

Štamgast je proti

Řada lidí si ale posezení v nějaké hospůdce nedovede bez oblíbené cigarety ani představit. „Jít na pivo a nemoci si ani zapálit, tak to bych snad byl raději doma. Oddělené prostory pro nekuřáky by mohly být dostačující. Běhat ven si zakouřit se mi nechce,“ říká jeden ze štamgastů známé jindřichohradecké pivnice.

Eliška Bučinová