Někteří si stěžují, že přijdou o zákazníky, jinde kouření už sami zrušili. Poslanci hnutí ANO chtějí prosadit novelu zákona o zákazu kouření v restauracích. To by znamenalo, že by hosté nesměli kouřit v prostorách, kam se chodí lidé stravovat. Někteří provozovatelé v tom vidí problém, jiní by se přizpůsobili a novelu uvítali.Majitel Restaurace a hotelu U Koníčka v DačicíchJan Szepešipro návrh také zvedá ruku. „Je totiž hodně náročné udržovat kuřácké prostory v čistotě. Proto se snažíme hlídat propálené ubrusy a dbát také na čisté a voňavé záclony," vysvětluje svůj postoj k zákazu.

Martin Štefl z Jindřichova Hradce říká, že by mu zákaz kouření v restauracích nevadil: „Absolutně by mi to nevadilo. Nekouřím." Přesto si ale myslí, že provozovatelé restaurací by tím přišli o nějakou část zákazníků. „Přes oběd to ještě kuřák vydrží, ale odpoledne a večer by mohly představovat kámen úrazu," míní.

Podle Jana Szepešiho z dačické restaurace a hotelu U Koníčka si člověk nedokáže představit, jak šílené jsou roční náklady na zachování čistého prostředí v kuřácké části restaurace. „Chápu lidi, že jim kouření vadí. Při jídle chtějí pobývat v odpovídajícím prostředí," uvedl.S ním se shoduje i majitel Penzionu U starého dubu v RodvínověMilan Sochor. „Nezbývalo by nám nic jiného, než se zákonu přizpůsobit. Neměl bych s tím problém," tvrdí.

Řešení už zatím našli v restauraci Na Bojišti v Nové Bystřici. Tam místnosti pro kuřáky a nekuřáky oddělili. „Vyhradili jsme jednu místnost jen kuřákům. Zatím je tam i obsluha, ale pokud by vešla v platnost novela zákona, obsluhu bychom v kuřáckém prostoru zrušili. Sloužil by jen jako místnost, kam si mohou hosté dojít zapálit. Přijde mi nedůstojné, abychom je posílali ven," řekl majitelRudolf Urban,který by novelu rád přijal. „Ani já, ani obsluha nekouří a už delší dobu zastáváme názor, že kde se jí, nemělo by se kouřit. Na druhou stranu vím, že z hospodského hlediska je to pro hosty špatné, a proto jsme vymysleli toto řešení," vysvětlil.

Například v třeboňské rybí restauraci Šupina a Šupinka zákaz kouření v prostorách restaurace zavedli automaticky. „Sice jsme měli restaurace rozdělené pro kuřáky a nekuřáky, ale nelíbilo se nám to. Když si chce člověk dát dobrou rybu, není vhodné, aby u toho dýchal kouř z cigaret. Zbytečně by si kazil chuť," sdělil jeden z majitelůPavel Müller.

Naopak provozovatel restaurace ve Slavonicích se rozčiluje. Novela o zákazu kouření by mu vadila, protože u nich v zařízení mají prostory pro kuřáky a nekuřáky stavebně oddělené. „Všem nám to vyhovuje. Podle mě je nesmysl, aby se v restauraci nesmělo kouřit. Určitě by třeba pivaři přestali chodit. Při návštěvě cizinců pozoruji, že jakmile dosednou, zapálí si. Myslím, že s novelou bychom ztratili zákazníky," hodnotí majitel Arnošt Hamrle.

Lucie Schmiedová