PETRA LEJTNAROVÁ

Novinkou letošní turistické sezony v památkových objektech spravovaných Národním památkovým ústavem je zrušení zákazu fotografování. Neznamená to ale, že si budou moci návštěvníci dělat úplně cokoli.
„Na jednu stranu je to povoleno, ale zároveň je v pravomoci správy zámku, kde všude focení povolí," upozornil kastelán jindřichohradeckého zámku Jan Mikeš. Tady bylo v minulosti pořizování snímků v interiéru zakázáno úplně. Od nynějška mají turisté legální možnost pořídit si fotografie z prohlídky gotického paláce. „Fotografování poměrně dost zdržuje prohlídky, proto jsem se rozhodli, že to povolíme na trase B, kde jsou skupiny menší," vysvětlil. Na trasách A a C, tedy v Adamově stavení, bude zatím focení i nadále zakázáno.
„Je pravda, že je skvělá reklama, když lidé sdílí fotky z interiérů, ale pro nás je prvořadé, aby byl provoz vstřícný ke všem, tedy i k těm, kteří si chtějí užít nerušenou prohlídku a výklad," rozvedl Jan Mikeš, který ale nevylučuje, že v příštím roce může dojít k přehodnocení situace a povolení pořizování fotek i jinde.
I někteří návštěvníci jsou z novinky trochu v rozpacích. „To aby udělali dvojí prohlídky. Jedny fotící a druhé výkladové. A jak zajistí bezpečnost dalších návštěvníků ve skupině, když se začne fotit se selfie tyčemi?" ptá se Ludmila Novotná. Právě selfie tyče, stativy a také používání blesku bude ale zakázané. Poradit si s ukázněností návštěvníků pak bude na průvodcích.
Na zámku v Dačicích jsou již z minulosti na turisty s fotoaparáty zvyklí. Ti, kteří si tady připlatili stokorunu ke vstupnému, mohli fotit i dřív. Podle kastelánky Kristýny Dvořákové je dobře, že památkový ústav k této změně přistoupil. „Alespoň to bude sjednocené a pro všechny stejné," míní. Připouští však, že objekty, kam chodí více lidí, mohou mít při výkladu problém. „V Dačicích je ale návštěvnost příjemná, teď tak do dvaceti lidí, přes hlavní sezonu kolem třiceti osob v jedné skupince, takže to takový problém snad nebude," doufá.
Návštěvníci se prý často ptají, jak to s focením je. „Je to stále novinka, zajímají se hned u pokladny. Upozorňujeme je i na to, aby focením příliš nerušili průběh prohlídky a ostatní účastníky," dodala Kristýna Dvořáková.
Velkými příznivci fotografování v interiérech nejsou na zámku v Třeboni. „Striktně to nezakazujeme, ale při běžných prohlídkách tomu nejsme právě nakloněni. Focení ruší ostatní, navíc lidé často nemají seřízené přístroje a fotí s bleskem, což se nesmí," upozornil kastelán Pavel Hofman.

Petra Lejtnarová