To jsou jen namátkou vybraná hesla, která se opakovala s drobnými obměnami na předvolebních plakátech lákajících před rokem občany na Jindřichohradecku ke komunálním volbám.

Některé volební sliby lze ještě na stránkách politických stran a uskupení najít, jinde již volební programy z webu zmizely.

Například vítězná jindřichohradecká ČSSD šla do komunálních voleb s takzvaným Volebním desaterem. To šlo včera najít pouze na osobním webu hradeckého starosty Stanislava Mrvky. Podle jeho slov je rok po volbách na hodnocení ještě brzy. Přesto 
v jednotlivých okruzích desatera již může zaškrtávat – splněno. „Hned v prvním bodu přátelská a profesionální radnice již mohou občané on-line vyřizovat své problémy a získávat informace. Spustili jsme systém, kde mohou hlásit poruchy. Přístup do dokumentace zastupitelstva se připravuje a do měsíce bude možné on-line vidět i čerpání rozpočtu," uvedl starosta.

Výčet pokračuje opravami chodníků, připravuje se rekonstrukce parkoviště
u Trojstřediska, dokončená je kanalizace v Buku. Obnovena je i část Jablonského sadů.

„Koaliční programy se prolínají a pro letošek se nám daří program naplňovat. Samozřejmě je nutné dělat i další nezbytné věci, které se objevují i neplánovaně," dodává Stanislav Mrvka. 

 V Jindřichově Hradci sociální demokraté získali při komunálních volbách čtyřicetiprocentní převahu, zatímco ODS zažila studenou sprchu a skončila v opozici. Koaliční vyjednávání však nebyla nakonec tak jednoduchá, jak se v počátku zdálo. Dva dny před ustavující schůzí zastupitelstva rezignoval z osobních důvodů zastupitel Josef Nejedlý (SNK – ED).

V Dačicích se vítězná KDU-ČSL zaměřovala, jak hlásaly předvolební letáky strany, které lze stále najít na webu, především na rodinu. Podle dačického starosty a lídra lidovců Karla Macků jsou věci, které se již naplňují. Jako například vybudování stavebních parcel, kde je jich ze 34 již čtrnáct prodaných a výhodná je i cena 890 korun za metr čtvereční. Další věci jsou ve fázi příprav.

„Slibovali jsme například více míst v mateřských školách a dnes již je hotový projekt na rekonstrukci školky Za Lávkami, který počítá se zvýšením kapacity. Chceme dopravní hřiště, na které je již projekt, in-line dráha se projektuje a připravujeme i veřejné kluziště. Také se zabýváme výstavbou multifunkční haly, ke které již máme studii. Připravuje se i rekonstrukce městského kulturního zařízení, kde již byla vybrána jedna ze čtyř studií," zmínil Karel Macků. Právě k budoucí podobě kulturního stánku se mohli i vyjádřit občané a jejich připomínky vzešlé z debaty u kulatého stolu Zdravého města Dačice jsou do požadavků k projektu zapracované.

Voliči u Dyje vloni vrátili po několika letech zpět do křesla starosty lidovce a vznikla koalice s ODS a nováčkem ANO 2011.

I když v Třeboni zvítězila ODS v čele s někdejším starostou Janem Váňou a získala šest křesel v zastupitelstvu, koalice nakonec vzešla z dalších stran a občanští demokraté přešli do opozice. Do čela třeboňské radnice nakonec usedla Terezie Jenisová (KDU-ČSL), jež vloni na jaře na postu starosty nahradila rezignujícího stranického kolegu Jiřího Houdka. Třeboňští lidovci sice mají starostku, ale při volbách utrpěli citelnou ztrátu, neboť z předchozích osmi křesel v zastupitelstvu jim jich zůstalo pouze pět.

Předvolební program třeboňské KDU-ČSL nelze nikde na webu nalézt. Starostka Třeboně Terezie Jenisová na dotaz Deníku, jak se daří naplňovat předvolební sliby, sdělila: „Koaliční program se daří naplňovat postupně. Důkazem bude rozpočet roku 2016, který se právě připravuje. V následujícím období je v plánu schůzka koaličních zastupitelů, která by měla potvrdit správně nastavenou cestu koaliční dohody a zároveň záměry pro příští rok."

Obecně v loňských komunálních volbách dávali voliči přednost místním uskupením před stranami.

Ze 106 měst a obcí Jindřichohradecka bylo jen 35 míst, kde přízeň voličů získaly i politické strany, ať již jako samostatné subjekty, nebo ve sdružení s nezávislými kandidáty. V dalších osmi obcích nová zastupitelstva tvoří samostatní nezávislí kandidáti. A ve zbytku míst, tedy ve zhruba dvou třetinách, radnice obsadili zástupci různých místních uskupení a sdružení nezávislých kandidátů, což je trend, který se v komunální politice hlavně v malých obcích projevuje delší čas.