Ve zcela novém duchu se například jednání ponesou přímo v Jindřichově Hradci. Nejenže zastupitelstvo o něco zeštíhlí a dvě křesla v něm ubudou, ale noví volení zástupci Hradečáků se budou muset poprat ještě s další novinkou – elektronickým hlasovacím zařízením.

Důvodem je zamýšlená novela zákona o obcích, kdy bude nutné zveřejňovat, jak který zastupitel hlasoval.
Například v Dačicích však předběhli dobu a občané se mohou již několik let přímo v sále na jednání zastupitelů okamžitě dozvědět, jak zastupitelé ke konkrétnímu bodu zasedání hlasovali. Podle tajemníka dačického městského úřadu Karla Macků v roce 2011 vedení města přešlo z původního bezdrátového hlasovacího zařízení, které zde několik let fungovalo, na praktičtější „drátové". Každý zastupitel má svůj hlasovací terminál, který je propojený s počítačem v sále.

„Hned se na velkoplošném plátně zobrazují výsledky hlasování. Navíc zastupitelé se mohou prostřednictvím zařízení i přihlásit do diskuse, což předsedajícímu zjednodušuje řízení schůze," naznačuje Karel Macků. Dodává, že výsledky hlasování jsou i součástí na webu města zveřejňovaných zápisech z jejich zasedání. „Systém je spolehlivější, rychlejší a jsme s ním spokojeni," dodal.

Podle tajemníka jindřichohradeckého městského úřadu Karla Přibyla se město po hlasovacím zařízení ohlíželo už delší dobu, ale stále nemohlo najít takové, které by technologicky vyhovovalo. „Pevné pro nás nepřicházelo v úvahu, protože nemáme stálou zasedací místnost. Schůze se konají v sále na Střelnici, kde by se vše před každým zastupitelstvem muselo složitě instalovat," vysvětlil Karel Přibyl.

Nakonec se ale vhodné řešení přece jen nalezlo. Hlasovat budou hradečtí zastupitelé pomocí notebooku připojeného k síti wifi. Celý systém včetně zmiňovaných počítačů přijde městskou kasu na necelých sedm set tisíc a poprvé jej zastupitelé vyzkouší na přelomu roku. Mimo jiné umožní i digitální záznam z celého jednání a archivaci jednotlivých hlasování. Jak poukázal tajemník Přibyl vyžádá si tato inovace mimo jiné také změnu jednacího řádu.

O nákupu podobného zařízení začíná uvažovat i Třeboň, kde se zatím hlasuje klasickým zvednutím ruky. „O této možnosti se již hovořilo a tajemníkem úřadu byly zjišťovány možnosti. Jistěže by hlasovací zařízení systém hodně zjednodušilo, ale zároveň by to znamenalo nemalou investici. Dle informací, které máme k dispozici, by se cena pohybovala zhruba od 80 do 250 tisíc korun. V současné době se uvažuje o zařazení této položky do návrhu rozpočtu města na příští rok," naznačila tisková mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová.