S házenou na vrcholové úrovni je to v Jindřichově Hradci pořádně nahnuté. Podle doporučení rady města, která se ve středu zabývala letošními dotacemi pro spolky, dětské a tělovýchovné organizace, by totiž seniorský tým neměl letos dostat z rozpočtu města ani korunu.

Do nezáviděníhodné situace se klub Házená Jindřichův Hradec dostal poté, kdy nesplnil jednu z grantových podmínek a neuhradil včas své závazky vůči městu za pronájem sportovní haly.
Ty jsou sice dnes, jak informoval tajemník městského úřadu Karel Přibyl, již uhrazené, ale se značným zpožděním.
„To je také důvod, proč radní nakonec doporučili poskytnout dotaci pro házenkářskou mládež. Ty finance měly být sice převedeny do druhé výzvy, ale jelikož v době zasedání rady byl již dluh zaplacen, navrhli radní zastupitelstvu poskytnout dotaci již nyní. V opatření pro seniory ale byly všechny prostředky rozdělené a do protokolu už nelze zasahovat," vysvětlil tajemník.
V praxi to znamená, že peníze dostanou házenkářky jen na činnost mládeže, ale nikoliv na fungování dospělého týmu v ligové soutěži.
Předsedkyně klubu Jaroslava Krupicová byla touto zprávou doslova zdrcená a nezastírá, že pro ženský tým se může jednat o likvidační záležitost.
„Říct, že je to špatné, je slabý výraz. Vím, že jsme pochybili a kritici jistě řeknou, že si za to můžeme sami, ale bude to pro nás znamenat neřešitelný problém," tvrdí Jaroslava Krupicová.

Jindřichohradecké házenkářky nyní po sestupu z interligy působí již druhým rokem v 1. lize žen, kde v současné době bojují o udržení.
Jaká ale bude další budoucnost klubu, nad tím teď po nepřiznání dotace visí podle Jaroslavy Krupicové otazník.
„Budeme to muset řešit, ale jak, to je otázka. Sehnat sponzory není nijak jednoduché, spíše v současnosti odcházejí. Nakonec to může dopadnout i tak, že tým žen zkrátka skončí," obává se předsedkyně klubu, která se prý však nehodlá jen tak vzdát.
„V každém případě budeme o tým i celý klub bojovat do posledního dechu, protože pokud by skončil, byla by to velká škoda nejenom pro Hradec, ale troufám si říct, že i pro českou házenou," říká Jaroslava Krupicová.
Návrh rady, která rozhodovala na základě doporučení grantové komise, musí ještě posvětit zastupitelé, nicméně Jaroslava Krupicová v nějaký obrat k lepšímu příliš nedoufá. „Nemyslím, že by tam došlo k zásadnímu zvrácení té situace. Rada už rozhodla a v zastupitelstvu má převahu koalice, která bude její názor ctít," míní předsedkyně hradeckých házenkářek.
Zastupitelstvo bude ostatně rozhodovat o přidělení veškerých příspěvků, které převyšují částku 50 tisíc korun. V loňském roce došlo v této oblasti k patové situaci, když nedošlo ke shodě, jak rozdělit částku mezi mládežnické hokejové kluby. Letošní návrh počítá s tím, že nedávno založený Spolek ledního hokeje by měl obdržet 600 tisíc korun a konkurenční Vajgar 900 tisíc. Zda se stejně vzrušená debata jako v minulém roce odehraje i tentokrát, není zřejmé, třebaže navržené částky zhruba kopírují loňské požadavky Spolku.
Kromě peněz pro hokej radní přidělovali i dotace na kulturní a spolkovou činnost a přidělovali příspěvky dětským organizacím.
Peníze město poskytuje nejen na celoroční činnost, ale i na jednotlivé konkrétní akce. Určitou částku v některých opatřeních, která nebyla vyčerpána, pak radnice převede do druhých výzev. To umožní žádat o příspěvek i na akce, které v tuto chvíli ještě nejsou v plánu.