O víkendu se lázeňské město převléklo do zelené barvy. Poprvé se zde konal festival vyznavačů Hubertova cechu Myslivecká Třeboň, který spolupořádalo Informační a kulturní středisko města Třeboň spolu s Klubem trubačů Českomoravské myslivecké jednoty.„Na začátku byl dopis z loňského listopadu z Klubu trubačů Českomoravské myslivecké jednoty, která pořádá každoroční letní kurzy v Chlumu u Třeboně a pokaždé v Třeboni dělají koncerty," řekl o původu nápadu na pořádání této nové akce Luděk Švejcar z IKS Třeboň.

Sobotní dění odstartoval průvod městem, kterého se zúčastnilo na 90 trubačů, dále myslivci se psy a sokolníci, ale také vábiči zvěře. Ti všichni se potom představili na hlavním pódiu na náměstí. Nejprve své umění předvedli myslivečtí trubači, kteří se z náměstí doplňovali se svými kolegy, kteří troubili z věže. Po nich se na scénu dostali myslivci se psy a postupně bylo představeno několik skupin loveckých psů, mezi kterými nechyběli ohaři, retrívři nebo barváři.

Po ukázkách psích plemen došlo také na skupinu mysliveckých sokolníků. Jednotlivé dravce představil Richard Arleth z Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty ze střediska v Českém Krumlově. V parku u Bertiných lázní poté během celého dne probíhaly ukázky práce sokolníků, ale také kynologů.

„Lidé chodí a ptají se, je vidět, že přestože je tady tahle akce poprvé, vzbudila u veřejnosti zájem," řekl Richard Arleth a dodal, že se lidem snaží předvést sokolnictví spíše z pohledu myslivců, jinak, než jsou předváděny letové ukázky třeba na hradech. Zájemcům také umožnil vzít si některého z dravců na ruku, což se setkalo s velkým ohlasem především u dětí.

Na hlavní scéně na Masarykově náměstí se po sokolnících představili autoři myslivecky zaměřené literatury a umění, zahráli studenti Střední školy lesnické z Trutnova a po nich již na pódium nastoupili vábiči zvěře. Ti svým vystoupením diváky velice zaujali, když postupně předvedli hlasy mladého i starého jelena, jelena v říji a jelena odpočívajícího. „Je to zajímavé, když vidíte, že se dá tohle napodobit na nějaký zvířecí roh, ale i na tu umělou trubku," podivovala se jedna z přihlížejících divaček.

V poledne se v kostele Panny Marie Královny a sv. Jiljí konala Svatohubertská mše, na které se opět představili myslivečtí trubači, kteří celý minulý týden pilovali své umění v Chlumu u Třeboně. „Já osobně jsem z průběhu této akce nadšen," přiznal předseda Společnosti mysliveckých trubačů Petr Duda.

Kromě komentovaných ukázek činnosti myslivců byly na náměstí k vidění i prodejní stánky s mysliveckým zbožím, mezi kterým nechyběly nože, dalekohledy, ale také myslivecké kalendáře, knihy a obrázky s lesáckou tématikou. Zároveň se v horní části náměstí konaly tradiční farmářské trhy. „Snažili jsme se přimět prodávající, aby přivezli co nejvíc věcí, které se hodí k naší akci. Cukrářky tedy mají myslivecké koule i zelenou zmrzlinu, prodávají se i zelené ponožky," prozradil ještě Luděk Švejcar. „Doufáme, že nejenom Rybářská Třeboň, která se koná o posledním srpnovém víkendu, ale i ta Myslivecká, se stane třeboňskou tradicí," uzavřel.

Petra Jouzová