Již 47. ročník Země živitelky se bude konat od 26. do 31. srpna 2021.

Na čtyři témata bude zaměřen letošní mezinárodní agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích: budoucnost českých potravin, popularizace zemědělství, modernizace zemědělství a životní prostředí a zemědělství. Náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka ocenil, že se akce uskuteční a pozval k návštěvě odbornou i laickou veřejnost. "Chci ujistit, že Země živitelka bude z hlediska epidemiologického bezpečným místem," zdůraznil Jindřich Fialka a doplnil, že akce nabídne osobní setkání, která nemůže žádná elektronická komunikace nahradit.

"Výstaviště dva roky nespalo," doplnil s ohledem na změny v areálu od posledního ročníku Jindřich Fialka. Návštěvníkům nabídne areál třeba novou Rybářskou baštu, nové předvadiště na místě bývalého amfiteátru nebo otevření Národního pavilonu Z, který bude přizpůsoben více pro pořádání společenských akcí.

Místopředseda představenstva Výstaviště České Budějovice Zdeněk Volf přiznal, že rozhodování o uspořádání letošního ročníku agrosalonu nebylo jednoduché. "V době, kdy jsme se rozhodovali, vnímali jsme zájem vystavovatelů i obavy z toho, jak bude výstaviště vypadat. Jsme rádi, že se vstup do rizika vyplatil," konstatoval Zdeněk Volf. Standardně bývá 500 vystavovatelů, nyní je jich přihlášeno přes 400 a ještě se další přihlašují.

V českobudějovické ulici U Malše začala v srpnu 2021 rekonstrukce, o kterou tamní obyvatelé žádali už řadu let. Na snímcích je vidět, že na mnoha místech byly třeba komunikace ve velmi špatném stavu. Práce mají skončit v lednu 2022.
Uzavírka v ulici U Malše ovlivňuje i dopravu u polikliniky

V areálu o 25 hektarech je teoreticky místo pro obvyklou návštěvu i při dodržení nařízených odstupů 1,5 metru, pokud se nejedná o členy rodiny. Stánky budou v odstupech dvou metrů. Podle předsedy představenstva Martina Karbana budou u všech vstupů i na dalších místech v areálu umístěny cedule s aktuálními informacemi o platných hygienických opatřeních. Při vstupu se ale nebude kontrolovat prodělané očkování nebo testy, protože u podobných akcí tato povinnost podle vedení výstaviště neplatí. U jednotlivých hal bude služba, která zajistí, aby nebyla překročena kapacita 75 % návštěvníků povolených v kolaudačním rozhodnutí.

Jedním z vrcholů agrosalonu budou vedle slavnostního zahájení také národní dožínky. "Národní dožínky budou i poděkováním zemědělcům za jejich práci," zmínil Martin Karban. První den akce se bude konat také soutěž v rychlostním střihání ovcí, populární třeba na Novém Zélandu.

Policisté rukojmí zachránili.
Muž, který držel rukojmí na budějovickém náměstí, ve vazbě zemřel

Parkování bude zajištěno na náplavce u Dlouhého mostu, kde sice na části probíhají stavební práce, ale plocha pro návštěvníky výstaviště bude k dispozici. "Druhá parkovací plocha bude před hlavní branou," uvedl Zdeněk Volf s tím, že jsou návštěvníci naváděni v materiálech výstaviště. Tisková mluvčí výstaviště Michaela Čeňková pak upozornila, že na jiných parkovištích mohou být platby v jiných cenových relacích. Parkovat už nebude možné třeba za areálem Jihočeské univerzity, kde na dřívějších loukách byly postaveny bytové domy.

V předprodeji bylo prodáno už přibližně tisíc vstupenek na letošní agrosalon, ale podle Zdeňka Volfa jde v elektronickém prodeji především o to, aby lidé nemuseli stát dlouho ve frontě, takže on-line bude možné vstupenku zakoupit i přímo na místě a dokonce u pokladen by měly být tabule s podrobnými informacemi, jak při tom postupovat.