Podle mluvčího Horské služby Radka Zemana žena záchranářům sdělila, že k nepříjemné nehodě došlo už kolem půl dvanácté dopoledne. "Pomoc si ale zavolala až o dvě hodiny později," sdělil.

„Na místě jsme byli velice rychle a zjistili, že paní skutečně uštkl had do prstu. Ranku jsme ochladili, paní byla během ošetření velice neklidná a spíše se věnovala svému pejskovi, než nám. Vzápětí přijel sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby z Modravy a jeho posádka si ženu už převzala do péče,“ popsal výjezd Jan Ritter, zasahující člen Horské služby Šumava.

Jak se ovšem během převozu ukázalo, situace teprve začala být komplikovaná.

Zmije - Ilustrační foto
Pozor na zmije. Uštknutí je nebezpečné pro děti a seniory, v ohrožení jsou i psi

Jak sdělila tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, pacientce se objevil velký otok jazyku a další otoky v obličeji. „Podle informací ze ZZS si totiž žena celou dobu před naším příjezdem vysávala jed z ranky a vše polykala. Podle lékařů proto utrpěla vážnou alergickou reakci, která jí výrazně ohrozila,“ doplnil Jan Ritter.

Horská služba proto varuje sběrače lesních plodin i výletníky, aby i nyní na počátku podzimu dávali pozor na eventuální setkání s jedovatými hady.

„Pokud už k uštknutí dojde, nesnažte se v žádném případě jed z rány vymačkat nebo vysát. Jestli nemáte možnost zchlazení, například ledem, zůstaňte v klidu na místě, co nejméně se hýbejte a ihned zavolejte pomoc,“ důrazně na návštěvníky hor apeloval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že optimální by bylo k přivolání pomoci použít mobilní aplikaci Záchranka.