A to i přesto, že o peníze v konečném důsledku nejspíše nepřijdou.

Například jindřichohradecká nemocnice musí podle slov ředitele Miroslava Janovského počítat s tím, že její zisky budou kvůli nové legislativě zhruba o 11 milionů korun nižší.

„Nejvíce z toho činí poplatek za hospitalizaci, kde ta ztráta bude dělat asi osm milionů, zbytek pak připadá na klasický regulační poplatek za ambulanci. Zachovaný bude pouze devadesátikorunový poplatek za pohotovost, který v případě naší nemocnice představuje asi milion korun ročně," vypočítává Miroslav Janovský. Nemocnice by však o tyto finance přijít neměla. Otázkou však podle ředitele zůstává, kdy s nimi vlastně může počítat.

„S kompenzací počítá nová úhradová vyhláška. Zatím však není jisté, zda zdravotní pojišťovny také adekvátně poměrnou částkou zvednou předběžné zálohy. Pokud ne, tak se klidně může stát, že nám ty peníze budou proplacené až někdy v polovině příštího roku, což se samozřejmě může negativně projevit. Podle posledních zpráv, které však mám z jednoho semináře, jehož se zúčastnili dva naši pracovníci, by to minimálně VZP mohla v zálohách zohlednit," konstatoval Miroslav Janovský.

Podle mluvčího pojišťovny Oldřicha Tichého řešili odborníci VZP tuto problematiku na své pracovní schůzce právě včera a zdá se, že vše je na dobré cestě.

„VZP bude posílat nemocnicím peníze na kompenzaci zrušených regulačních poplatků s největší pravděpodobností už v rámci záloh. Nicméně to rozhodnutí je skutečně velmi čerstvé a ještě je třeba ověřit některé technické záležitosti, než bude stoprocentně jisté, že je takový postup možný. To by ale mělo být vyřešeno velice brzy. Jakmile bude definitivně jasno, bude VZP své smluvní partnery neprodleně informovat," uvedl Oldřich Tichý.