Udělal jí kafe, těch pět set uložil do skříně, pak šel na záchod a když se vracel, stála ta paní ve dveřích do ložnice. Řekla mu, že se šla podívat na andulku, kterou tam chová. Když odešla, zjistil, že mu ze skříně v ložnici zmizelo 28 500 korun.

Poškozený ji později označil při policejní rekognici mezi jinými ženami jako onu návštěvnici. Poznal ji i v soudní síni.

Zločiny z archivu.Zdroj: DeníkPaní Eva se ke krádeži nehlásila. V bytě pana Jana prý nebyla, nikdy si od něho nic nepůjčila a neměla tedy důvod mu jít něco vracet. Ten večer se pravděpodobně dívala doma s manželem na televizi. Vyžádaná zpráva Primy ale podala o tehdy vysílaném programu jiné informace. Také manžel obžalované vypovídal o tom, co měli spolu sledovat, poněkud jinak.

Ilustrační foto.
Zločiny z archivu: Lupiče usvědčil i pach z ponožky

Okresní soud v Prachaticích měl vinu obžalované za prokázanou. Vzhledem k recidivě jí uložil dva a půl roku do věznice s ostrahou. Má také panu Janovi nahradit škodu.

Paní Eva se odvolala. Její obhájce mínil, že osamoceným tvrzením poškozeného proti tvrzení obviněné nemůže být vina jeho mandantky jednoznačně prokázána. Menší věrohodnost pana Jana odvozoval z toho, že mluvil nejprve o ženě vysoké asi 160 cm, ale obžalovaná je výrazně menší.

Okresní soud v Jindřichově Hradci. Ilustrační foto.
Zločiny z archivu: Slíbil prodat umění, ale nezaplatil ani nevrátil

Krajský soud odvolání obžalované nicméně zamítl. První instance skutková zjištění přesvědčivě odůvodnila, řekla předsedkyně senátu. Uložený trest neodporuje zákonu. „Dopouští se jako speciální recidivistka zvlášť zavrženíhodné trestné činnosti – okrádá takto staré a bezmocné osoby, když využívá jejich nepozornosti,“ dodala.