Vykutálený páreček zlodějíčků obchází v posledních několika týdnech prachatické drogerie a berou všechno, co se jim snadno vejde do kapes. Podle zjištění Prachatického deníku se případy se odehrály naposledy minulý týden. Někdy jsou dva, někdy je jich i více. Scénář je všude stejný, vejdou s naprostou jistotou do obchodu a rovnou míří k věci, kterou si chtějí odnést. Jde o „bleskurychlou“ akci, většinou jsou v obchodně méně než minutu. Musejí mít jednotlivé obchody dokonale zmapované, protože podle informací Prachatického deníku ode dveří obchodu míří přesně k regálu, který obsahuje vytipovanou věc. Někdy jsou to žiletky, jindy elektrické zubní kartáčky, někdy ale i parfémy. „Stalo se, že v jeden den stihnou i dvě drogerie ve městě,“ informoval redaktory Prachatického deníku anonymní zdroj s domněnkou, že venku musí mít zloději ještě komplice, kterému odcizené zboží předají a urychleně se přesune jinam. Vychytrale si střídají oblečení, nasazují kapuci nebo mění roušky, aby si prodavačky v jednotlivých prodejnách nemohly předat popis zlodějů a zabránit tak dalším případným krádežím. Na ztracené věci se většinou přijde později při inventuře nebo náhodnou vizuální kontrolou regálů u věcí, které nejdou tolik na odbyt a dámy za pultem se na shodnou, že věc, která chybí, neprošla přes pokladnu.

V roce 2020 se lyžovalo na zledovatělé trati, přesto si závod Lyžuj lesy děti užívaly.
Vimperský závod Lyžuj lesy je zatím odložen

Škody v prachatických obchodech jdou do tisíců korun. Podle informací Martiny Joklové, mluvčí prachatických policistů, se jen v minulém týdnu staly tři krádeže ve dvou prachatických drogeriích. Škoda je tam zatím stanovena na bezmála pět tisíc korun. Martina Joklová upřesnila, že si zloději odnesli několik lahví alpy či lesany, ale také elektrický kartáček za šestnáct set korun nebo pánský holicí stroje Gillette i s příslušenstvím v hodnotě okolo dvou tisíc korun.

Krádeže drobných věcí v prachatických drogeriích se podle informací Prachatického deníku opakují už nejméně deset měsíců. Pachateli jsou údajně sotva plnoletí mladí muži, kteří prý dokáží dokonale vystihnout, že jsou prodavačky zaměstnané například u pokladny nebo vyrovnáváním nového zboží do regálů. Podle všeho zboží „za pět prstů“ bere jeden a druhý zase nepozorovaně obhlíží jednotlivé zboží jakoby si vybíral. „Kolegové v tuto chvíli prověřují kamerové záznamy z jednotlivých prodejen a budou věc předávat ke správnímu řízení, neboť v tomto případě jde o přestupek,“ řekla mluvčí prachatických policistů Martina Joklová . Nouzový stav nemá na přísnější sankci vliv. Záleží pouze na správním úřadu, zda k tomu přihlédne a uloží trest na horní hranici stanovené sazby.