Zatímco on se léčí z nepříjemné choroby, spolužáci ze třídy musí dodržovat přísná pravidla karantény. „Hygienici nám uložili některá opatření. Třída se například nesmí ze své učebny stěhovat, má vyhrazené záchody, zvýšenou pozornost ve škole věnujeme i úklidu a dezinfekci,“ popsal aktuální opatření ředitel Čestmír Tschauder.

Výuka na průmyslovce ale běží dál. Studenti, kteří by se teoreticky mohli od spolužáka nakazit, chodí na kontroly k lékařům, pod dohledem zdravotníků jsou i učitelé, kteří třídu v karanténě učí.

Opatření zůstanou v platnosti až do poloviny listopadu. Žák, jenž žloutenkou onemocněl, byl ve škole naposledy 25. září.

Ve škole ani mezi rodiči se přílišná panika nešíří. „Všichni jsou informováni, dostali všechny potřebné informace od hygieniků písemně,“ dodává ředitel. „Jsme v pohodě, nákazy se nebojíme, čistotní snad docela jsme,“ shodují se žáci.

Právě dodržování základních hygienických návyků, zejména mytí rukou po použití WC a před jídlem, je důležité v prevenci. Ne nadarmo se hepatitidě přezdívá nemoc špinavých rukou.

Virus je přítomen ve stolici, krátce i v krvi infikovaného člověka. Proto se nejčastěji přenáší stolicí, například špinavýma rukama přímo od osoby k osobě, ale i nepřímo, třeba znečištěnou vodou, potravinami nebo předměty,“ popisuje vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.