Ředitelka úřadu Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná doplnila, že to je asi třetina všech jihočeských ploch osetých zmíněnou plodinou, která je nyní nejzralejší. Průměrný výnos se pohybuje kolem 5,5 tuny z hektaru.

Kvalita i výtěžnost obilí je však různá. „Závisí to na lokální kvalitě půdy, vývoji počasí a agrotechnické péči,“ vysvětlila Hana Šťastná.

Zhodnotila, že porosty trpící červnovým nedostatkem vláhy vzkřísila série srážek v posledních deseti dnech. „Leckde ale klasy decimovalo krupobití. Například na Českobudějovicku v okolí Ledenic. Ve stejné lokalitě začátkem týdne také hasili hořící strniště. Na pozemcích sousedících s lesními porosty zaznamenávají pěstitelé i škody způsobené divokými prasaty.“
Podle Hany Šťastné je na hodnocení letošní úrody zatím brzy. „Ačkoliv mírný optimismus je na místě,“ odhadla. „Snad jen nižší výnosy druhých sečí objemové píce pro dobytek a koně v současnosti dělají zemědělcům vrásky na čele,“ doplnila.

sklizeň obilovin odhad 2017Zdroj: Deník/Miroslava Jindrová

Jak ovšem vyplývá ze zprávy zveřejněné Českým statistickým úřadem (ČSÚ), podle prvních odhadů výnosů a sklizně k 10. červnu očekávají jihočeští zemědělci, že letošní produkce základních obilovin a řepky bude v porovnání s loňskou velmi dobrou sklizní nižší.
Irena Kovárnová z českobudějovické krajské správy ČSÚ řekla, že ač letos byly osety poněkud větší plochy, odhaduje se kvůli horším hektarovým výnosům meziroční pokles sklizně základních obilovin o sedm procent a řepky o dvě procenta.

„V porovnání s pětiletým průměrem je červnový odhad výnosů základních obilovin i řepky v Jihočeském kraji horší, ale desetiletý průměr již překračuje,“ porovnala Irena Kovárnová.
Dodala, že očekávaná letošní produkce základních obilovin je v porovnání s pětiletým i desetiletým průměrem nižší. U řepky nedosahuje pětiletý průměr, ale překračuje desetiletý průměr.

„Produkce stěžejní obiloviny, pšenice ozimé, se odhaduje o devět procent nižší než loni, a to vinou horšího výnosu. Pšenice jarní je spolu s ovsem jedinou základní obilovinou, u které se v červnu očekával meziročně vyšší výnos. A vzhledem k tomu, že její plochy byly kvůli špatnému přezimování ozimu a častějším přesevům ve srovnání s minulým rokem podstatně vyšší, měla by být meziročně podstatně větší i sklizeň,“ doplnila Irena Kovárnová.