Přejít Masarykovo náměstí se slepeckou holí není podle hendikepovaných vůbec snadné

Jablkem sváru je po dva roky jindřichohradecké Masarykovo náměstí a Klášterská ulice, které neodpovídají jejich požadavkům a ztěžují pohyb. „Vždycky, když se zamotám a ztrapním, tak se naštvu, proč to není tak, jak by to mělo být,“ přiblížil své pocity protagonista zrakově postižených Aleš Klabouch.

Podle jeho slov na náměstí vadí zejména přechody, ale především materiál, jenž byl použitý na naváděcí pásy, který zrakově postižení nenahmatají ani holí či nohou. Chybí podle něj varovný pás u obrubníků či signální pásy u zastávek autobusů, výhrady jsou i k vodícím liniím.
Naopak jako příklad vzorového provedení označil přechody v nedávno opravené ulici Nádražní či u Trojice.

„Je to vleklá záležitost, která vznikla po rekonstrukci náměstí,“ přiznává místostarosta Alfred Němec s vysvětlením, že před tím byl k jednání přizván i Svaz tělesně postižených, nikoliv však přímo zrakově postižení.
Svaz tehdy výhrady neměl a lidé, kteří začali mít kvůli zrakové nedostatečnosti s orientací problém, napadli až kolaudační rozhodnutí. Od té doby se věc vleče přes různá oboustranná odvolávání až skončila u ministerstva dopravy. „Přišla mi odtud odpověď na stížnost, ale nedozvěděl jsem se nic nového,“ povzdechl si Aleš Klabouch.

„Nejde o to, že by město nechtělo vyhovět nevidomým, jejich hendikep vnímáme, i když předlážďování by bylo nepříjemné. Problém je ale v tom, že v současnosti není nikdo schopen říct, jaký materiál máme použít, protože beton s výstupky v historickém centru použít nelze. Potřebovali bychom závazné stanovisko, z čeho přechody udělat. Stejný problém mají i jiná města,“ uvedl místostarosta a zdůraznil, že by měl zároveň zůstat komfort i pro ostatní občany a šance města uspět v soutěžích jako letos s titulem Historické město roku.

V tomto směru je však Aleš Klabouch skeptický. „Žádného befelu z ministerstva se město pravděpodobně nedočká. Vždyť již v době rekonstrukce byl umělý kámen,“ říká s pocitem, že se městu do nápravy prostě nechce. „Myslím, že vše nakonec skončí u soudu,“ dodal.