Na 16. dubna je naplánovaný termín nových komunálních voleb v Županovicích. V pohraniční obci s šesti desítkami obyvatel, která se v rámci Jindřichohradecka stále vyznačuje vysokou nezaměstnaností a také tím, že patřila k zlomku obcí v republice, kde se v referendu o přistoupení k Evropské unii vyslovili proti, klesl počet zastupitelů pod pět členů. Což je již pod zákonem stanoveném limitu. Kvůli tomu musí občané opět k volebním urnám.

Jak včera Deníku sdělila účetní županovického obecního úřadu Sylva Voříšková, která je zároveň zmocněncem volební strany Sdružení nezávislých kandidátů Županovice, do nepříjemné situace se radnice dostala po odstěhování dvou zastupitelek.

„Obě odešly z obce, aby si mohly vyřešit svou rodinnou situaci. Nejdříve jen jedna, za kterou nastoupil do zastupitelstva náhradník, ale pak se odstěhovala i další a zastupitelstvo už zůstalo jen ve čtyřech, což zákon nedovoluje," podotkla Sylvie Voříšková. Dodala, že se bez větších problémů podařilo sestavit novou kandidátku a občané v dubnu zamíří opět do volební místnosti.

Na volby již podle starosty Luboše Bureše staršího vedení obce netrpělivě čeká. „Nestihli jsme schválit rozpočet obce na letošní rok, takže to bude jeden z prvních úkolů nově zvoleného zastupitelstva. Nyní jsme v situaci, kdy o ničem nemůžeme rozhodovat a nic schvalovat," říká županovický starosta.

Obec vlastní podle starosty Luboše Bureše také 56 hektarů obecního lesa, ve kterém se musí vypořádávat s kůrovcovou kalamitou. „Nemůžeme zastavit těžbu napadeného dříví, už máme vytěženo 360 kubíků a musíme pokračovat, jinak by nám hrozily sankce. Potřebovali bychom teď sázet i nové stromy, ale momentálně nemůžeme nákup sazenic odsouhlasit," popisuje jeden z problému v nastalé situaci, která obec přivedla k novým komunálním volbám.

Při posledních komunálních volbách v roce 2014 přišlo v Županovicích k volební urně z 54 zapsaných voličů 29, volební účast tedy činila 53,7 procenta. Prakticky v každých volbách má obec ležící na hranici s Jihomoravským krajem jednu z nejnižších účastí voličů. Například při již zmíněném referendu o vstupu České republiky do Evropské unie využila možnosti rozhodování polovina ze čtyřicítky tehdejších voličů. Z toho pět lidí hlasovalo pro přistoupení a patnáct proti.

Na Jindřichohradecku šli v minulosti ve třech obcích lidé k náhradním volbám. A v Dolní Pěně po rezignaci starostky rovněž klesl počet zastupitelů pod zákonnou hranici. Obec zůstala na nějaký čas pod nuceným správcem.

Volební účast v Županovicích.

Obec v číslech

Županovice se nacházejí 46 km východně od Jindřichova Hradce, leží v blízkostí hranic s Jihomoravským krajem a Rakouskem

počet obyvatel: 64

v produktivním věku:34

průměrný věk: 43 let

katastrální výměra: 446 ha

počet domů: 20

první zmínka:rok 1320