Jak poznamenal starosta František Macho, o Dvorech nad Lužnicí si nyní mohl každý v České republice přečíst na volebním lístku kandidátky na prezidenta Zuzany Roithové. Má zde trvalé bydliště a také v pátek přišla odevzdat svůj hlas do volební místnosti na obecní úřad.

Členové okrskové komise pečlivě připravovali každý detail, Marcela Machová měla tendenci neustále upravovat a uklízet i uklizené. „Určitě mezi námi bude mít hodně voličů," shodovali se.

To nakonec potvrdily i výsledky, na celé čáře ve Dvorech nad Lužnicí zvítězila, když získala 23,15 procenta hlasů. Druhý byl Miloš Zeman  se 17,89 procenta a o třetí místo se dělili Jiří Dienstbier  a Jan Fischer s 15,78 procenta.

I když Zuzana Roithová nakonec skončila až na šestém místě, mohla s volebním štábem v sobotu v Lázních Aurora v Třeboni, kde sledovala jak naskakují výsledky, konstatovat: „První vítězství mám v kapse!" To když se ukázalo, že získala nejvíce hlasů v domovské obci Dvory nad Lužnicí. „Jsem samozřejmě velmi potěšená, protože lidé, kteří mě znají, ve mě mají důvěru," dodala.

Za pravdu jí dávali i mnozí obyvatelé Dvorů. „Paní Roithová se účastní našich akcí pro děti, přijela i na oslavy MDŽ," shodují se předsedkyně Marie Kadlecová a Květa Machová.

Lidé se s ní mohou potkat i v místní prodejně potravin. „Chodí k nám nakupovat, matka prodává, tak si s ní vždycky popovídá," naznačil Radek Šebesta.

Zdeněk Zlamšidlo je přesvědčený, že kandidátka na prezidenta obec tak trochu zviditelňuje, i když jeho volbu to nijak neovlivnilo. Teď už ji dlouho nepotkal, ale dřív jí vozil na stavbu stavební materiál. „Chodím k volbám pravidelně, ale tohle mi připadá jako fraška," zmínil.

A jaký vztah má ke Dvorům nad Lužnicí Zuzana Roithová? „Pocházím z jihu Čech, od malička jsem jezdila do Suchdola nad Lužnicí. A pak jsme se s mužem dohodli, že bychom chtěli žít na venkově a před patnácti lety jsme zde koupili chalupu. A žije se tu dobře jak nám, tak i našim jalovicím," zmínila kandidátka na prezidenta  a přiznala, že se jí ve Dvorech  nad Lužnicí opravdu líbí.