Zvěřiny je letos dostatek a proto restauratéři chystají pro své hosty nejrůznější akce.
Restaurace Zlatá husa v Jindřichově Hradci pořádá zvěřinové hody příští týden. Nabídku jídel přiblížil ředitel restaurace Michal Švihálek.
„Budeme připravovat speciality například ze srnčího nebo dančího masa. Doporučil bych například srnčí se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem. Na zvěřinové pokrmy je možné přijít i bez rezervace,“ uvedl.
„Zvěřinu kupujeme přímo od myslivců, v letošním roce je masa dostatek,“ dodal Michal Švihálek.
V pátek 4. listopadu začínají zvěřinové hody v třeboňském hotelu Myslivna. Na každý den až do 13. listopadu bude připraveno zvláštní zvěřinové menu.
Jednu z nabídek představil majitel hotelu Ladislav Vondrák. „Jako předkrm budeme podávat bažantí koktejl, následovat bude lovecká polévka, jelení kýta na smetaně s knedlíkem a perník s borůvkovou omáčkou,“ řekl.
Zájem o zvěřinové pokrmy podle restauratérů roste. „Lidé nejsou příliš zvyklí jíst zvěřinu, ale postupně se to rozmáhá. Vždyť je to kvalitní a zdravé maso,“ podotkl Ladislav Vondrák.
Kromě zvěřinových hodů jsou na Jindřichohradecku oblíbené i svatomartinské hody, kterým vévodí pečená husa.
Na takovouto akci zve například dačická restaurace Homolkův mlýn.
„Svatomartinské hody se budou konat v sobotu 5. listopadu od 18 hodin. Kromě husy se zelím a knedlíkem návštěvníci mohou ochutnat mladá vína či burčák z pozdního sběru. K poslechu bude hrát cimbálová kapela. Vstupné činí 130 korun,“ uvedla majitelka restaurace Jana Markočiová.
Restaurace Homolkův mlýn nabízí i zvěřinu.
„Na jídelním lístku máme nejčasněji srnčí, kančí a daňčí maso. Zajíci a bažanti se shánějí hůře,“ dodala majitelka Markočiová.
Na husu můžete zajít i do jindřichohradeckého Grand hotelu Černý orel.
„V pátek 11. listopadu bude připraveno polední svatomartinské menu, zároveň se uskuteční svatomartinský večer spojený s ochutnávkou vín. K poslechu a tanci zahraje cimbálová kapela,“ uvedl Vladislav Svoboda z Grand hotelu Černý orel.
K obědu se bude podávat svatomartinská husa s knedlíkem a zelím, dýňová polévka, víno a koláče. Večer navíc přibudou nejrůznější husí speciality a klobásky pro milovníky ostatních výborných druhů masa.
„Zvěřinové hody plánujeme uspořádat v lednu či únoru příštího roku,“ uzavřel Vladislav Svoboda.