Úterní ráno bylo v kempu na břehu vodní nádrže Zvůle nedaleko Kunžaku na Jindřichohradecku pochmurné. Oblohu zakryly šedé mraky, foukal chladný vítr a nevlídné počasí umocňovalo stísněnou náladu, jež zde vládla už od předchozího dne.Prázdninový hlahol a veselí umlkly a rekreantům není nijak zvlášť do řeči. V pondělí se totiž tábořiště stalo svědkem tragédie, na kterou se nezapomíná.

V pondělí krátce po patnácté hodině zmizel pod hladinou šestašedesátiletý plavec a už se nevynořil. I přes rychlý zásah všech přítomných a přivolaných zdravotníků se již staršího muže nepodařilo zachránit.

Na hrůzné okamžiky vzpomíná Jan Trachta, který zde tráví dovolenou společně s manželkou Lenkou a celou rodinou.

„Zrovna jsem řezal motorovou pilou dříví, takže jsem si ze začátku ničeho nevšiml. Potom jsem však slyšel křik, že prý se někdo topí, to už ho ale na druhém břehu vytahovali lidé, kteří byli ve vodě," líčí událost Jan Trachta.

Mezitím už na břehu začínal marný boj o mužův život. Zachránci se snažili muže resuscitovat a zahájili nepřímou srdeční masáž. „Tři chlapi se střídali přes čtvrt hodiny, ale už mu nebylo pomoci," dodává Jan Trachta. To už na místo dorazili i záchranáři z Dačic a krátce po nich přistál v mokřadu na kraji rybníka vrtulník Letecké záchranné služby.

Na místo okamžitě přijela i provozní kempuDana Kiačeková. „Byla jsem zrovna v Kunžaku, když mi to volali z recepce, že už prý přivolali záchranku. Pak jsme organizovali spolu se záchranáři přistání helikoptéry. Musím říct, že to byli profesionálové každým coulem, jak svým zásahem, tak i citlivým přístupem k rodině toho muže. Obdiv všech si vysloužil zejména pilot, který dokázal přistát na takovém místě, kde by to nikdo nečekal," popsala zásah záchranářů Dana Kiačeková.K oživení použili zdravotníci dokonce unikátní resuscitátor, což je přístroj, kterých je v republice jen několik kusů. I tak ale musel přivolaný lékař zakrátko konstatovat smrt, jak potvrdila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského krajePetra Kafková. „Posádky zdravotnické záchranné služby při příjezdu na místo pokračovaly ve snaze o záchranu postiženého, a to resuscitací za použití přístrojové techniky a léků. Přes veškerou snahu laiků i záchranářů se nepodařilo obnovit srdeční akci utonulého," uvedla Petra Kafková. Za smrtí plavce podle předběžného ohledání stojí nejspíše srdeční infarkt, potvrdit to ale ještě musí pitva.

Rodina zesnulého seniora podle provozní Dany Kiačekové tábořiště neprodleně opustila.